We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Uporabne povezave

Contact us

My Cart
0.00
My Cart
0.00

Pogosta vprašanja

1. Kaj je zdrava hrana?

Živila, ki  prispevajo k izboljšanju fiziološkega in psihološkega ravnovesja kot tudi k optimalni odpornosti na stres, infekcije in bolezni, se štejejo kot zdrava hrana po ameriški definiciji iz leta 1974. (Healthy Food).

2. Kaj pomeni biodinamična pridelava?

Izraz biodinamična pridelava se uporabja za ekološko pridelavo, ki spoštuje naravne cikluse setve in žetve. Poleg tega biodinamična pridelava brani uporabo gensko spremenjenih vrst, petrokemičnih sredstev ali prekomernega namakanja. Spoštovanje naravnih ciklov  zagotavlja, da je seme vstavljeno v zemljo v času, ko mu je to narava namenila  in da je plod dozorel na soncu ter pobran v skladu z naravnim koledarjem. Prepoved uporabe gensko spremenjenih vrst, kemičnih pesticidov in gnojil, ter prekomernega namakanja, je garancija visokokvalitetnega, izvornega okusa kot tudi bogastva hranilnih vrednosti različnih kultur (sadje, žitarice, zelenjava, itd.).

3. Zakaj dati prednost ekološkim izdelkom?

– vsebujejo v povprečju 50% več vitaminov, mineralov, encimov in ostalih mikroorganizmov
– zmanjšujejo vnos strupov;
– boljšega okusa;
– zmanjšujejo zdravstvene rizike;
– z njihovo uporabo se izogibamo gensko modificirani hrani;
– prispevajo k lepoti in naravni raznolokosti;
– realno gledano, niso dražji od ostalih izdelkov.

4. Kakšna je razlika med naravnimi in ekološkimi izdelki?

Naravna hrana je hrana, ki ni bila v času po setvi in žetvi izpostavljena aditivom, pesticidom, konzervansom, umetnim barvam in drugim kemikalijam. Naravna hrana ni certificirana. Ekološka hrana, enako kot naravna, ni onesnažena z aditivi in raznim drugim negativnim agensima, poleg tega je na nji opravljen strog nadzor in kontrola s strani neodvisnega nadzornega organa, da bi lahko dobila ekološki certifikat kvalitete.

5. Kako vemo, da je izdelek ekološki?

Vsi ekološki izdelki morajo obvezno imeti oznako ekološkega izdelka . Oznako lahko dobijo samo izdelki, ki so pridelani v skladu s strogimi pravili EU komisije in se redno kontrolirajo.

6. Kako vemo, da je izdelek brez glutena?

Če želite biti prepričani o tem kaj uživate, kupujte izdelke narejene izključno za obolele za celijakijo, kot so izdelki Bauckhof in Bezgluten. Taki izdelki so označeni z mednarodnim znakom za brezglutenske izdelke ˝prečrtan klas žita˝.

7. Zakaj so brezglutenski izdelki dražji od konvencionalnih?

– visoka cena raziskav in razvoja
– drage surovine
– velike investicije v kontrolo in posebne metode pridelave
– varnostna embalaža, da bi se preprečila kontaminacija z glutenom v stiku z drugimi  izdelki na policah ali v transportu
– relativno nizka poraba

8. Ali izdelke brez glutena lahko uporabljajo tudi osebe, ki niso obolele za celijakijo?

Izdelke brez glutena uporabljajo oboleli za celijakijo, osebe intolerantne ali občutljive na gluten; tisti ki imajo zdravstvene težave, kot so autizem ali neopredeljene motnje v razvoju, osebe z multiplo sklerozo, ADHD sindromom (pomanjkanje pozornosti in hiperaktivnost), z levkemijo, v času presaditve kostnega mozga, bolniki na obsevanju, osebe z motnjami prebavnega sistema; osebe alergične na pšenico.

9. Kaj je gluten?

Gluten je protein, ki ga najdemo v pšenici in ostalih žitaricah, kot so oves, ječmen, rž, pira, kamut i tritikala. Gluten ima nizko hranljivo vrednost. Osnovna vloga tega proteina je podobna vlogi ˝lepila˝ , ki povezuje moko žitaric, da lahko naredimo kompakten kruh. V živilski industriji se uporablja kot nosilec arome in barve, katere se izvrstno povezujejo z glutenom. Ravno zato ker gluten nima veliko hranljivo vlogo, brezglutenska prehrana ni škodljiva za zdravje človeka.

10. Ali so Biotta sokovi pridelani iz koncentrata?

Biotta sokovi so pridelani po tradicionalnih recepturah iz sveže nabranega sadja in zelenjave iz ekološke pridelave. Prav tako vsebujejo izredno visok odstotek vitaminov, mineralov in ostalih visokovrednih hranil. Biotta sokovi so 100% sokovi, pridobljeni z stiskanjem, niso iz koncentrata.

11. Kakšna je razlika med sokovi iz koncentrata, ter sokovi, ki so sveže stisnjeni?

Koncentrat je izdelan tako, da se voda (“živa”, celična voda) iz sveže stisnjenega soka odstrani (izhlapi). Ta sok se imenuje koncentrat. Koncentrat se navadno zmrzne in s tem se podaljša uporabe. Ko je potrebno narediti sok, se koncentrat odtali in se mu doda voda za pitje. Po tem se polni v steklenice ali drugo embalažo. Ta sok se imenuje naravni sok iz koncentrata.

Sokovi, ki so izdelani s svežim stiskanjem morajo pred polnjenjem v embalažo prestati proces pasterizacije. Taki sokovi vsebujejo visok odstotek naravnih, hranljivih snovi kot so vitamini in minerali ter visokovrednostno ˝živo˝ celično vodo iz plodov sadja ali zelenjave.

12. Katere so prednosti steklene embalaže za sokove?

Prednost steklene embalaže je, da 100% ščiti izdelek od oksidacije in v primeru naravnih sokov ohranja izvirnost hranilnih vrednosti. Po drugi strani, je ekološka predispozicija (recikliranje) ključni dejavnik prednosti steklene ambalaže pred ostalim vrstami pakiranja.

13. Kakšna je razlika med Tamarijem in Shoyujem?

Tamari in Shoyu sta omaki narejeni po tradicionalni Japonski metodi iz fermentirane soje. Oboje lahko uporabljamo za začinjanje jedi. Razlike so naslednje:

Tamari (brez glutena)

– vsebuje čisto fermentirano sojo
– lahko ga uporabljamo med kuhanjem, ali kot začimbo na mizi
– idealen kot začimba v enolončnicah, omakah, marinadah, juhah, testeninah, praženi zelenjavi
– zelo dober v kombinaciji z riževim kisom, česnom, ingverjem in gorčico

Shoyu (ni brez glutena)

 • vsebuje fermentirano sojo in pšenico
 • karakterističnega okusa in arome, ki nastane v procesu fermentacije
 • ne zdrži visokih temperatur, zato je omako potrebno dodati ob koncu priprave jedi
 • idealen kot začimba za praženo zelenjavo, kumarice, riž, noodle, sushi, sashimi, zelenjavo kuhano na pari
 • zelo dober v kombinaciji z mirinom, wasabijem, ingverjem in daikonom.
14. Zakaj posamezni rastlinski napitki vsebujejo olje?

Naši rastlinski napitki vsebujejo do 1% sončničnega olja. Olje je dodano, da bi emulzije bile stabilne v napitke iz ovsa, riža, in pire, ker  ne vsebujejo dovolj maščobe. V napitek iz soje ne dodajamo olja, ker soja vsebuje zadostno količino olja.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop