Priprava torte je dokaj preprosta. Dno je narejeno iz mletih brezglutenskih piškotov, lahko in ne pretežko kremo pripravimo iz kremnega sira, rastlinske smetane in čokolade. Poseben priokus torti dodajo praženi lešniki s čokoladnim prelivom.
Čas priprave: 45 min + 100 min peke
Posebnosti:
- potrebujemo pekač s snemljivim obodom premera 23 cm
- mlečne izdelke lahko nadomestimo z veganskimi izdelki
Sestavine:
Za piškotno dno:
200 g čokoladnih piškotov Bezgluten
80 g masla
ščepec soli
Nougatova krema:
250 g Dark nougat Viviani čokolade
800 g kremnega sira
200 ml sojine ali ovsene smetane Lima
250 g sladkorja
1 vanilijev strok
40g koruzne moke Bauckhof
Preliv:
žlička čokoladnega namaza
50 ml sojine ali ovsene smetane Lima
60 g celih lešnikov
Postopek:
Za piškotno dno:
- Piškote zmeljemo v drobtine in jih s stopljenim maslom zmešamo v enotno maso.
- Pekač z zunanje strani ovijemo v alu folijo.
- Pripravljeno piškotno maso enakomerno potlačimo na dno in obod pekača.
- Pečemo 15min na 175 °C. Pečeno pustimo, da se ohladi.
Za kremo:
- Čokolado stopimo na vodni kopeli. Stopljeno čokolado pustimo stati, da se malce ohladi.
- Vanilijev strok prerežemo na pol in iz njega postržemo semena. Dodamo jih kremnemu siru in stepemo z električnim mešalnikom.
- Skupaj zmešamo sladkor in koruzno moko in mešanico dodamo vaniliji in kremnemu siru in dobro premešamo. Prilijemo sojino ali ovseno smetano in spet dobro premešamo, da dobimo enotno maso.
- Dodamo stopljeno čokolado in vse skupaj stepemo, da se sestavine povežejo med seboj.
- Pripravljeno cheesecake kremo enakomerno poravnamo prek piškotnega dna.
- Pekač postavimo na sredino večjega pekača, v katerega nalijemo 2 cm vode.
- Pečemo 45 min na 175°C. Nato pa še 30 min na 160°C .
- Ko je cheesecake pečen, ga pustimo v pečici, da se počasi hladi 1 uro. Vrata pečice pripremo s kuhalnico.
- Torto vzamemo iz pečice, ji odstranimo alu folijo in jo damo za več ur, najbolje kar čez noč, v hladilnik.
Za preliv:
- Pečico segrejemo na 180 °C. Lešnike razporedimo po pekaču in jih pečemo 10 min.
- Pečene lešnike, še vroče, damo v kuhinjsko krpo in jih pregnetemo, da se oluščijo.
- Oluščene lešnike grobo sesekljamo.
- Žličko čokoladnega namaza zmešamo s sojino ali ovseno smetano.
- Torto okrasimo.
Izdelke Bezgluten, Viviani, Lima in Bauckhof najdete v naši Pretti trgovinici.