Čas priprave: 2 h
Sestavine:
400 g brezglutenske moke Bauckhof
350 ml tople vode
50 g masla
1 jajce
sol
3 žličke sladkorja
20 g svežega kvasa
150 g šunke
50 g svežega hrena
1 srednje veliko jabolko
2 žlički olivnega olja
1 žlička kisa
1 žlička soka limone
1 žlička kisle smetane
1 dcl mleka
Priprava testa:
- V lonček damo sveži kvas, sladkor in 100 ml tople vode. Postavimo na toplo in pustimo 20 min.
- V posodo presejemo moko in primešamo ščepec soli.
- Na sredini naredimo jamico in počasi vlivamo vzhajani kvas. Medtem počasi mešamo in nato prilijemo še ostalo vodo in dodamo jajce.
- Na koncu dodamo maslo, narezano na kocke.
- Zamesimo testo. Pazimo, da ga ne gnetemo premočno.
- Če se nam zdi, da je masa preveč lepljiva, dodamo še malo moke.
- Zgneteno testo položimo v posodo, ga prekrijemo in pustimo vzhajati na toplem 45 – 60 minut.
Priprava namaza iz hrena:
- Hren očistimo in ga naribamo.
- Dodamo naribano jabolko, sok limone, ščepec soli, olivno olje, kis in kislo smetano.
- Vse skupaj dobro premešamo.
Priprava štručk:
- Vzhajano testo razdelimo na 8 – 12 delov.
- Vsakega razvaljamo v pravokotnik. Premažemo z žličko namaza in položimo šunko.
- Zavijemo v štručko, katero prerežemo na pol in oba kraka prepletemo v pletenico.
- Štručke položimo v pekač in jih premažemo z mlekom.
- Pečemo jih 45 minut na 180 °C.
Dober tek!